fbpx

Annemarie van Campen | Dagvoorzitter, Presentator en Spreker

Jouw congres of conferentie zit bomvol informatie. Hoe zorg je dan voor ontspanning en plezier? Dat regel je door alternatieve sprekers in te zetten. Sprekers die juist niet focussen op de theorie en laatste ontwikkelingen, maar een andere insteek kiezen. In dit artikel beschrijf ik vier mooie opties. Vier typen sprekers om in te zetten tijdens je volgende event.

  

IMG 7518Gebruik het podium als plek voor ontspanning

Natuurlijk heb je sterke keynotes nodig die de laatste ontwikkelingen aanstippen en je publiek volop kennis mee naar huis geven. Dat is waar de zaal voor komt. Wat je niet wilt, is een overload aan informatie op ze afvuren. Het risico dat je dan loopt, is dat de aandacht verslapt. Het is nu eenmaal zo dat onze hersenen maar een beperkte hoeveelheid kunnen verwerken. Dus: zorg voor ontspanning.

 

Voldoende pauzes, voldoende gelegenheid tot netwerken en vooral: voldoende interactie om dat contact op gang te brengen. Het geeft iedereen de kans om even uit de leer-modus te komen en dat deel van ons brein te laten relaxen.

 

We vergeten het soms, maar het podium zelf is ook geschikt om die ontspanning te laten ontstaan. Denk aan Nico Dijkshoorn tijdens De Wereld Draait Door. Zijn grappige en scherpe gedichtjes zorgen voor een luchtig moment tijdens soms pittige gesprekken aan tafel. Een van mijn favoriete alternatieve onderdelen voor een event is de fake speech.

 

1. Fake speech: verrassing en hilariteit bij je publiek

Ik zie nog voor me hoe de groep senior overheidsmedewerkers eerst fronste, toen wat ongemakkelijk in de stoel begon te schuiven en uiteindelijk dubbel lag van het lachen. De professor van een Belgische universiteit die voor hen stond oreerde over hun vakgebied. Een fantastisch onderzoek was gedaan, met opmerkelijke resultaten. Na een minuut of 5 had iedereen door dat die resultaten wel héél opmerkelijk waren. Ze luisterden naar een fake speech die perfect was afgestemd op het publiek.

 

De ‘professor’ stond net als alle andere sprekers genoemd in het programma. Als dagvoorzitter kondigde ik hem keurig aan. Pas tijdens de lezing werd duidelijk dat het een uitstekend gespeelde act was, waarin herkenbare clichés naar voren kwamen, de hilariteit werd opgebouwd en de senior medewerkers sloten uiteindelijk samen met de professor zingend het half uur af. De fake speech is een prachtige combinatie van inhoud, want precies afgestemd op de bijeenkomst en plezier. Iemand die hierin meester is, is Otto Wijnen. Ik kan iedereen aanraden hem eens te bellen voor een vrolijke noot in je programma.

 

Annemarie van Campen Dagvoorzitter Werken bij de EU small2. Comedian: lachen zorgt voor meer connectie en openheid

De fake speech is een onverwacht ontspanningsmoment. Je kunt dit natuurlijk ook van tevoren al bewust in je programma opnemen door een comedian toe te voegen aan je line up van sprekers. Ik zie het regelmatig bij bedrijfsbijeenkomsten waar het jaar bijvoorbeeld wordt afgetrapt of afgesloten. Een moment om tijdens de dag samen met collega’s te lachen over alles wat de afgelopen 12 maanden langs is gekomen.
Esther van der Voort is een collega dagvoorzitter én comedian. Een unieke combinatie om humor te verwerken in je hele dag.

 

3. Trainingsacteurs: ervarend leren voor deelnemers aan je event

Als je het publiek in de zaal meer wilt bieden dan luisteren, vragen en verwerken, dan bied je ze de kans om te ervaren. Ervarend leren is een van de meest krachtige instrumenten om informatie over te brengen en ervoor te zorgen dat iets nieuws blijft hangen. Je gebruikt simpelweg meer zintuigen.

 

Een manier om dat te bereiken is om trainingsacteurs in te zetten. Dit kan zeker ook onderdeel zijn van inhoudelijke onderdelen, sterker nog, vaak gaat het hand-in-hand met een workshop of spreker. Ik schaar het toch graag onder ontspanning omdat het zo’n andere insteek is als zend-gerichte presentaties.

 

Tijdens de voorbereiding kan je met de acteurs een rollenspel voorbereiden, een gesprek simuleren dat herkenbaar is voor het publiek of scenes laten uitwerken die de dagelijkse praktijk laten zien van je publiek. Dit laatste is een van de dingen waarin Kim Coppes gespecialiseerd is. Het publiek krijgt de regie om de scenes aan te passen naar bijvoorbeeld de meest wenselijke uitkomst. Een prachtige manier om samen nieuwe inzichten te verzamelen en werkwijzen te verbeteren.

 

4. Cartoonist: helder samenvatten en herhalen

Visueel Vergaderen Steven Bouwens

Alle nieuwe ideeën, inzichten en de beste vragen van de dag visualiseren, dat is wat een cartoonist aan een event kan toevoegen. In plaats van tekst en gesproken woorden, zet je informatie om in beelden. Een krachtige manier om samen te vatten en te herhalen. Het is natuurlijk ook prachtig materiaal om in je communicatie te herbruiken.

 

Een cartoonist kan je aan het einde van de dag op het podium vragen om zijn tekeningen te laten zien, maar wat ik zelf leuker vind is om op een aantal momenten tijdens het event alvast te spieken. Je cartoonist wordt zo een bekend gezicht voor iedereen en het is hartstikke leuk om de voortgang te zien. De tekeningen en karikatuurtjes van de mensen op het podium werken bovendien vaak op de lachspieren. Tijdens een pauze tekent je artiest vaak door, leuk voor je publiek om dan even over de schouder mee te kijken.

 

Een goeie cartoonist heeft het talent om -ondanks dat hij of zij geen specialist is in het onderwerp van de dag- toch de kern eruit te pikken en te omlijsten met mooie of grappige andekdotes. Het zorgt voor veel ‘Ohja!’ momenten bij je publiek. Iemand die dat goed kan, is Steven Bouwens van Visueel Vergaderen. Ook top om in te zetten bij meer actieve werkvormen zoals brainstorms!

 

 

Door een mooie mix te maken van focus en ontspanning, bouw je een succesvol programma waar de bezoekers van je event nog lang over doorpraten. Ik vind het heerlijk om met organisaties na te denken waar dit soort elementen het best passen, zodat ze het meeste effect hebben. Wil je daar ook eens over sparren? Stuur me een bericht en ik spreek je snel.

 

 

 

Organiseer je een congres, (online) event of bijeenkomst en wil je

  • een energieke, vrouwelijke dagvoorzitter inhuren

  • die sprekers laat stralen,

  • die je publiek actief betrekt zodat zij jouw event onhouden,

  • die de juiste deskundige vragen stelt,

  • terwijl alles keurig op tijd verloopt,

  • in vloeiend Nederlands en Engels?

Mail, bel of app me!

Je kunt binnen 24 uur een reactie van mij verwachten.

 

Ik zie er naar uit je te spreken,

Annemarie

 

mail@annemarievancampen.nl

 

NL: +31 6 29 24 86 07

UK: +44 77 33 25 15 41

 

Klik hier om direct te connecten:

 

Annemarie van Campen - LinkedIn profiel    Annemarie van Campen - Facebook Page   

Copyright © 2021 Annemarie van Campen 2021 | Privacy disclaimer